Selecta one heeft in 2013 al een Gold Medal gewonnen met Dalaya Yogi, en het bedrijf bevestigt nu wederom zijn dahlia-expertise met de nieuwste aanwinst voor de Dalaya-lijn: Amba. Dankzij de grote, semidubbele donkerrode bloemen met een mooi zwart hart is de Amba echt de ultieme plant voor tuinmeditatie. Deze nieuwe dahlia ziet er geweldig uit in het bloemperk, maar ook in potten en bakken.

Een Gold Medal staat voor een echte veredelingsdoorbraak, en Dalaya Amba is dat ook. De Fleuroselect-jury was zeer onder de indruk van de prachtige grote semidubbele donkerrode bloemen en het nog donkerdere bronskleurige blad. De variëteit heeft een goede vertakking en heeft kortere bloemstelen dan gebruikelijk. Alles bij elkaar een waardige winnaar van een Gold Medal!

Images

Awards

Marktwaarde

Dalaya Amba zal in de smaak vallen bij producenten omdat de plant snel op te kweken is, weinig groeiregulatoren nodig heeft en meeldauwresistent is. Dankzij de mooie grote bloem en de goede houdbaarheid in de winkel zal deze dahlia het ook goed doen bij de retail. Consumenten weten Amba te appreciëren omdat de plant weinig onderhoud nodig heeft en zeer aantrekkelijk is voor bestuivende insecten, en dus bijen naar de tuin lokt. De grote donkerrode bloemen en het bronskleurige blad springen in het oog bij elke tuinliefhebber. Amba, voor kwekers en handelaren die helemaal zen zijn.

Achtergrondinformatie

De dahlia is vernoemd naar de Zweedse botanist Anders Dahl. Het is een geslacht van bossige, meerjarige planten met knolachtige wortels die inheems zijn in Midden-Amerika en Colombia. Dahlia’s zijn aan het eind van de achttiende eeuw via Madrid geïntroduceerd in Europa. Met de paar planten die de lange reis vanaf Mexico overleefden, werden kruisingen gemaakt die aan de basis staan van de duizenden vrolijk gekleurde cultivars die er nu zijn. Als opvolger van Yogi is Amba de tweede dahlia uit de succesvolle Dalaya-lijn van Selecta one die een Gold Medal wint.

Technische informatie

Noviteit:

Grote, semidubbele donkerrode bloemen met een zwart hart; donkerder bronskleurig blad; goede vertakking en kortere bloemstelen


Kleur:

Donkerrood met een zwart hart


Bloem:

Semidubbel


Type:

Eenjarig


Toepassing:

Perken en potten


Plant:

Hoogte 40 cm, breedte 40 cm, staande plantvorm


Teelt:

Plant het onbewortelde stek in week 8 bij 20°C, en verlaag de temperatuur na drie weken tot 18°C. Zet in week 12 de plantjes in een 12/13 cm-pot en top ze ongeveer tien dagen later. Verder opkweken bij 14°C. Bloei in week 18.


Beplanting:

Uitplanten in potten/bakken of perken. Houdt van een zonnige standplaats.


Registratiegegevens

Veredelaar:

Selecta one


Aanmeldingsnummer:

402/17


Beschermingsduur:

8 jaar


Vervaldatum:

31-12-2025