In het kader van de marketingcampagne '2020, het jaar van de rudbeckia' hebben Fleuroselect-leden deze zomer de handen ineengeslagen om een volledig overzicht van het rudbeckia-assortiment te presenteren. Er zijn meer dan tachtig variëteiten opgekweekt en aangeplant door vijf hoogstaande openbare parken: RHS-tuinen Hyde Hall en Harlow Carr (Verenigd Koninkrijk), EGA-park Erfurt en het bloemeneiland Mainau (Duitsland), en de Jardin des Plantes (Frankrijk). Daarnaast toont het onderzoeksinstituut TEGEASC in Ierland ook een deel van het assortiment aan zijn bezoekers.

Erfurt 548px2

Ega Park Erfurt, Duitsland

Download de beelden in hoge resolutie hier: EGA Park 1Hyde Hall, Harlow Carr, Mainau 1, Mainau 2, EGA Park 2, Jardin des Plantes 1, Jardin des Plantes 2, TEGEASC

Het doel van deze jaarlijkse campagne is om het enorm brede aanbod voor hobbytuiniers onder de aandacht te brengen. Simon Crawford, commercieel directeur van Burpee Europe en voorzitter van de Home Gardening Business Unit van Fleuroselect: "Elk jaar kiezen we een plant uit die geschikt is voor de hobbytuinier. Voor de eerste keer hebben we variëteiten genomen die zowel uit stek als uit zaad worden vermeerderd, om een goede afspiegeling te geven van de breedte van het assortiment. We verwachten dat de aandacht die dit jaar aan rudbeckia gegeven is de bekendheid van deze plant zal vergroten, en dat meer tuiniers ervoor zullen kiezen om hun tuinen en terrassen te verlevendigen met spectaculaire, langbloeiende rudbeckia's."

Naar verwachting zullen de aangeplante rudbeckia's op hun mooist zijn van augustus tot het einde van september. Zowel collega's uit de sierteelt als het algemene publiek zijn van harte welkom om de rudbeckia's te komen bewonderen en zich te laten inspireren.

Hyde Hall Warren Michael Amarillo Gold crop2

Gold Medal winnaar Rudbeckia hirta Amarillo Gold


Een van de meest indrukwekkende variëteiten in de aanplantingen is een van de Gold Medal winnaars 2021: Rudbeckia hirta Amarillo Gold van Benary.

Verenigd Koninkrijk

Op de RHS-tuinen Hyde Hall en Harlow Carr komen juryleden langs voor de RHS-prijs 'Award of Garden Merit'. De jurycomités hebben drie officiële evaluatiemomenten ingepland gedurende de zomer. Ook zal de publieksprijs 'People's Choice' worden uitgereikt. Peter Seabrook, Britse tuinschrijver en tv-presentator, organiseert de display in Hyde Hall als onderdeel van zijn Floral Fantasia: "De rudbeckia-aanplanting van Fleuroselect overtreft mijn stoutste verwachtingen. De juryleden zullen heel wat uitstekende inzendingen moeten beoordelen. Sommige zijn echt adembenemend met enorm veel grote bloemen. Eind juli zag de beplanting er al geweldig uit, en over een paar weken zal de aanblik spectaculair zijn."  

Hyde Hall 548px2
RHS Garden Hyde Hall, V.K.

Harlow Carr 548px2
RHS Garden Harlow Carr, V.K.

Duitsland

Het bloemeneiland Mainau heeft alle tachtig variëteiten over drie locaties in het park verdeeld: rond een gezellige lounge-hoek waar je je kunt ontspannen terwijl je van al het moois geniet, in grote bloempotten op de toegangsbrug van het vasteland naar het eiland, en in de bloemperken die de parkfontein omringen. Het EGA-park in Erfurt heeft het gehele assortiment opgeplant in één gigantisch bloemenperk dat van dichtbij kan worden bewonderd. Ook het nabijgelegen bezoekersplatform biedt vanuit de hoogte een fantastisch uitzicht over alle rudbeckiapracht.

Mainau Sitzecke 548px2
Bloemeneiland Mainau, Duitsland

Mainau Wandelpad 548px2
Bloemeneiland Mainau, Duitsland

Erfurt overview 548px3

Ega Park Erfurt, Duitsland

Frankrijk

De Jardin des Plantes, een van de groene toplocaties in Parijs, toont de rudbeckiavariëteiten in gemengde bloembedden. Parijzenaars en toeristen kunnen van de opvallende gele en oranje bloemen genieten terwijl ze door het park lopen.

JardindesPlantes 548px 3
Jardin des Plantes, Parijs

JardindesPlantes 548px 4

Jardin des Plantes, Parijs

Ierland

Het onderzoeksinstituut TEGEASC heeft de uit zaad vermeerderde variëteiten opgekweekt op zijn proeftuin en laat daarmee bezoekers zien hoe bijzonder divers deze soort is.

Ireland 548px2
Teagasc, Dublin