Show this article in:
Nederlands

Rudbeckia hirta Amarillo Gold


Gold Medal Approved Novelty

Amarillo Gold zorgt voor een goudgele weelde in potten en perken. Deze nieuwe prijswinnende Rudbeckia hirta, vermeerderd uit zaad, toont talrijke bloemen met fris, groen hart en goudkleurige bloemblaadjes die naar de punten toe geel kleuren. Amarillo Gold bloeit uitbundig van de vroege zomer tot de eerste vorst en zorgt hiermee voor vele weken sprankelende kleur.

De Gold Medal wordt toegekend aan een doorbraak in de veredeling. Amarillo Gold bloeit zeer vroeg, heeft grotere bloemen en is bijzonder uniform in vorm en kleur. De juryleden waren onder de indruk van de ‘grote hoeveelheid prachtige bloemen op de kortere, stevige stelen’ en voorspellen commercieel succes voor deze nieuwe rudbeckia. Amarillo Gold laat potten en perken stralen!

Marktwaarde

Een compacte, grootbloemige rudbeckia is een welkome aanwinst voor de pot- en perkplantenindustrie. Kwekers waarderen het korte teeltschema van Amarillo Gold, dat makkelijk in te passen is. De retail stelt de enorme bloemen op de korte stelen op prijs, en de uitbreiding van het aanbod voor potten, manden en lage perken. De frisgroene bloemharten met de geel-gouden bloemblaadjes betoveren eveneens de consument, die tot de eerste vorst van deze bloemenpracht kan genieten. Amarillo Gold, de nieuwste aanwinst voor de pot- en perkplantensector!

Achtergrondinformatie

Rudbeckia hirta, met de Nederlandse naam zonnehoed, is een bloeiende plant uit de zonnebloemenfamilie die van origine in het midden en oosten van Noord- Amerika groeit. Met Amarillo Gold heeft Benary een Rudbeckia hirta gecreëerd die bij uitstek geschikt is voor terraspotten en de voorste plantrijen van bloemperken.

Technische informatie

Noviteit:
Vroegbloeiende, grootbloemige variëteit; grote uniformiteit in vorm en kleur.
Kleur:
Groen bloemhart met goudkleurige bloemblaadjes die naar de punten toe geel verkleuren.
Bloem:
Enkel, 13-15 cm diameter.
Type:
Eenjarig, zaadvast, tetraploïde
Toepassing:
Perk- of terrasplant.
Zaad:
Circa 2.100 zaden per gram; ontkiemingspercentage 85%.
Plant:
Bolvormige plantvorm.
Teelt:

Begin januari voorzaaien in een 288-tray bij 22-24°C. Na vijf tot zes weken verplanten naar 12 cm potten (één plant per pot) of per twee of drie in grotere containers. Zorg voor minstens veertien uur daglicht. Opkweken bij 18-20°C.

Beplanting:
Voor het gebruik in de openbare ruimte uitplanten op een zonnig plekje, acht tot negen planten per m2.

Registratiegegevens

Veredelaar:
Benary
Aanmeldingsnummer:
13/19
Beschermingsduur:
8 jaar
Vervaldatum:
2027-12-31