Celosia argentea plumosa Arrabona


Gold Medal Approved Novelty

Arrabona is een flitsende nieuwe kleur in Celosia argentea plumosa ook wel pluim-celosia genoemd. Deze vlammende oranje-rode schoonheid laat een fantastische tuinprestatie zien met een zeer lang bloeiseizoen. Het ras is zeer hitteresistent en droogtetolerant en daardoor vooral ook geschikt voor warme gebieden en hete zomers. 

Toepassing

Een Fleuroselect Gold Medal wordt toegekend als erkenning voor baanbrekende veredeling in de sierteelt en Arrabona, de oude naam voor de stad Györ in het noord-westen van Hongarije, is een creatie van wijlen Prof. Dr. Zoltán Kováts, hoofdveredelaar bij het onderzoeksinstituut Budateteny in Boedapest. De Fleuro­select jury was vooral onder de indruk van de vlammende nieuwe kleur, de superieure tuinprestatie en de professionele uniformiteit. Arrabona heeft een lang bloeiseizoen en zal tuinliefhebbers bekoren met een flitsende presentatie in bor­ders in de tuin als ook in containers op de patio. Arrabona schittert in een oranje tuin, maar kan ook verbluffend mooi gecombineerd worden met andere gele en rode tinten of dienen als een accent kleur in designmengsels.

Marktwaarde

Arrabona is uitzonderlijk hitte- en droogtetolerant en is daarom uitstekend geschikt voor aanplant in tuinen en parken met geringe onderhoudsbehoefte. Iedereen kan genieten van de exotische uitstraling en de vlammende kleur van Arrabona. Telers wordt het makkelijk gemaakt: uitstekende kiemkracht (85-95%) en grote uniformiteit zijn de basis voor een succesvolle teelt. Ook bij de tuincentra trekt deze schoonheid direct de aandacht van elke consument met z’n intense kleur en bijzondere bloeiwijze. Celosia is bovendien makkelijk op te kweken uit zaad door de hobbytuinder, zodat ook hij kan genieten van de vurige pluimen in zijn tuin.

Achtergrondinformatie

Celosia argentea plumosa behoort tot de Amaranthacea familie en wordt in de volksmond pluim-Celosia genoemd, het gevederde zusje van de hanekam, Celosia argentea cristata. Dit gewas met zijn heldere kleurenpalet vindt zijn oorsprong in tropische en subtropische gebieden en is door intensieve veredeling ook geschikt gemaakt voor meer gematigde omstandigheden. Arrabona behoort tot de groep van compactere variëteiten die uit­stekend te gebruiken zijn voor beplantingen in borders en perken, maar ook een fraaie show creëren in containers. Deze in Hongarije ontwikkelde vurige schoonheid is een aan­winst voor iedere tuinliefhebber.

Technische informatie

Noviteit:
Nieuwe kleur, grote uniformiteit
Kleur:
Oranje-rood
Bloem:
Pluimvormig
Bloeitijd:
Juli - oktober
Type:
Eenjarig, zaadvast, diploïde
Toepassing:
Patio- en balkonbakken; als perkplant in rotspartijen
Zaad:
+/- 1400 zaden per gram
Plant:
Hoogte 35 cm, diameter 25 cm
Teelt:

Kieming bij 20°C in februari; Telen bij 18 °C

Beplanting:
Uitplanten in de tuin na de laatste nachtvorst op een zonnige en warme plek; 16 planten/m2 ofwel op onderlinge afstand van 25 cm

Registratiegegevens

Veredelaar:
Hem Genetics
Aanmeldingsnummer:
04/08
Beschermingsduur:
15 jaar
Vervaldatum:
2028-12-31