Show this article in:
Nederlands

Celosia argentea cristata Bombay Purple


Gold Medal

Degene die ooit de naam "Hanenkam" voor de fraaie Celosia bloem heeft verzonnen mag trots zijn, want nu is er een variëteit die deze volksbenaming eer aandoet. De nieuwste hanekam, een schitterende snijbloem, heet Bombay Purple, waarmee het exotische karakter en de aparte kleur goed worden weergegeven. In de proeven van Fleuroselect, de internationale organisatie van bloemenveredelaars, is Bombay Purple bekroond met de gouden medaille voor de mooiste en meest uniforme Celosia. Ze heeft grote voordelen voor de teler, zoals een korte teelt en een hoge opbrengst per m2.

In detail

Celosia behoort tot de familie der Amaranthaceae, die oorspronkelijk in Afrika voorkomt, wat haar voorliefde voor licht en warmte verklaart. Celosia (Cristata Group) is een eenjarige plant die opvalt door haar hanekamachtige vergroeing van de bloemstelen, waardoor een afgeplatte bloeivorm ontstaat. Dit in tegenstelling tot C. plumosa die een pluim vormt. De langstelige cristata is bijzonder geschikt voor de professionele bloementeelt. Haar exotische vormen en kleuren zijn een uitdaging voor elke bloemist en artistieke consument. Bombay Purple is in vergelijkende tests van Fleuroselect, de internationale organisatie van bloemen- veredelaars, bekroond met een gouden medaille voor schoonheid, uniformiteit en produktiviteit. Zij heeft prachtige platte bloemen, die een bijna meetkundige driehoek vormen. De bloemen zijn purperrood van kleur. Deze kleur, hoewel minder dominant, behoudt zij ook in gedroogde vorm. Hierdoor is Bombay Purple een aanwinst in het assortiment snijbloemen. Zij kan een nieuwe doelgroep bereiken van hypermoderne of extreem exotische woonculturen, waar haar kleur en vorm opvallend harmoniëren. Haar uniformiteit en produktiviteit maken Bombay Purple bijzonder geschikt voor de professionele bloementeelt onder glas. De teelt is niet echt eenvoudig, maar voor de bewuste vakman goed te doen. Juist daardoor zal de Celosia argentea cristata of hanekam nooit een massa-artikel worden, maar een exclusiviteit blijven, waarmee men zich onderscheidt. Zoals het hanekam-kapsel als protest tegen de gevestigde orde wordt gezien, staat hanekam Bombay Purple model voor een artistieke en modebewuste levensstijl. Bloemenentelers en bloemisten echter even blijk van goed vakmanschap en gezond economisch inzicht met hun keuze voor Bombay Purple.

Technische informatie

Noviteit:
Uniformer dan bestaand materiaal, nieuwe kleur in cristata type, (Eur. Kwekersrecht en Fleuroselect beschermd)
Kleur:
Purperrood
Bloem:
Platte driehoekige bloemaar met zijden van 15 cm en 2 cm dik.
Type:
Zaadvast, diploide, eenjarig
Toepassing:
Professionele snijbloem, ook als droogbloem geschikt, voor teelt onder glas
Zaad:
Gepilleerde zaden voor een goede (± 95%) kiemkracht
Plant:
130 cm hoog, enkele steel, groen gewas
Teelt:

Sow from end of January until May, do not cover, germinates at 21°C (17°C at night) and high humidity

Beplanting:
Uitplanten ± 6 weken later, 64 planten per m2; opkweken bij 18°C. (s'nachts 17°C), later 2 graden koeler; bloeit ± 13 weken na zaaidatum; veel licht.

Registratiegegevens

Veredelaar:
Kieft Seed
Aanmeldingsnummer:
202/95