Penstemon x mexicali Carillo Red


Gold Medal Approved Novelty

“Ai, ai, caramba!” Zo zullen detailhandel en consument reageren bij het zien van deze introductie: Penstemon x mexicali Carillo Red. Met zijn nieuwe en sterke kleur rood is dit een fraaie en vroegbloeiende aanvulling op het sortiment eerstejaarsbloeiende vaste planten uit zaad voor containerteelt en tuin. Zoals een carillon de aandacht trekt met heldere klanken, zo zal ieders blik worden gevangen door de rode klokjes van deze nieuwe Penstemon. Ook vlinders worden van verre aangetrokken door de intense kleur van deze bloemen. De vaste plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende matig rijke grond. Het beste effect met Carillo Red  in de tuin wordt bereikt indien ze in groepjes worden aangeplant vooraan in een vaste planten border of een perkplanten setting.

In detail

Een Fleuroselect Gold Medal is een onderscheiding voor excellente veredeling. Met name in de tuinbeoordeling scoorde Carillo Red opmerkelijk hoog door de rijke bloei. De jury was onder de indruk van betoverende kleur en de uitstekende tuinprestatie. Carillo Red biedt alles wat men van een eerstejaarsbloeiende vaste plant mag verwachten: goede beheersbare plantbouw, rijke bloei en een warme rode bloemkleur. Daarom besloot de jury deze fraaie Penstemon met goud te bekronen, een Gold Medal 2014.

Toepassing

Penstemon x mexicali Carillo Red komt uitstekend tot zijn recht vooraan in een vaste planten border, maar is ook uitstekend te gebruiken als perkplant in combinatie met éénjarigen. Carillo Red gedijt het beste op een zonnig plekje in goed doorlatende grond met gemiddeld voedingsniveau. Carillo Red is overjarig, maar houdt niet van natte winters.

Marktwaarde

Penstemon x mexicali Carillo Red is bij uitstek geschikt voor verkoop als bloeiende vaste plant in de vroege zomer (week 24 segment). De rijke bloei en sterke kleur die goed contrasteert met het glimmend groene blad maken het product aantrekkelijk voor impulsaankopen. Carillo Red is uniform en snel te telen. De unieke rode kleur die eigenlijk weinig voorkomt in vaste planten maakt deze Penstemon mexicali tot een waardevolle toevoeging voor het sortiment. Zelfs voordat de bloei een aanvang neemt zorgt het glanzend groene blad reeds voor een attractieve uitstraling die een belofte inhoudt voor meer: een toren van rode klokjes die spoedig uw tuin siert.

Achtergrondinformatie

Penstemon is een groot geslacht van bloeiende planten uit de Plantaginaceae familie die hun oorsprong vinden in Noord Amerika en Oost Azie. De meeste border Penstemons gedijen uitstekend in voedzame en tamelijk vochtige grond in het volle licht. Bij de ontwikkeling van Carillo Red had de veredelaar als doel een rijk bloeiende variëteit te creëren met een sterke kleur waar de consument de hele zomer van kan genieten.

Technische informatie

Noviteit:
Carillo Red is een nieuwe Penstemon met rode bloemen en vroege bloei. De sterke vertakking in de plant zorgt voor een fraaie, goed gevulde plantbouw en rijke bloei.
Kleur:
Rood
Bloem:
Enkel, klokvormig – 1 cm diameter
Bloeitijd:
Juni - augustus
Type:
Vaste plant, O.P., diploïde
Toepassing:
Perk en border plant
Zaad:
1700 zaden per gram
Plant:
Hoogte 30 cm, spreiding 25 cm
Teelt:

Zaaien in plug 288 vanaf eind februari bij 18-20°C. 1 zaadje per plug. Zaden niet afdekken. Houd uniform vochtig, maar niet nat voor optimale kieming. Na kieming verder telen bij 18-20°C en oppotten vanaf april in 10,5 cm pot. Gebruik goed doorlatende grond, deze Penstemon houdt niet van natte voeten, maar wel van zon en veel licht. Gebruik van groeiremmers is niet noodzakelijk.

Beplanting:
Vanaf mei met een plantafstand van 35 cm x 35 cm

Registratiegegevens

Veredelaar:
Kieft Seed
Aanmeldingsnummer:
16/12
Beschermingsduur:
8 jaar
Vervaldatum:
2020-12-31