Dahlia cultivars sel® Dalaya Yogi


Gold Medal Approved Novelty

Dahlia cultivars sel® Dalaya Yogi is de goeroe van de tuinmeditatie. 'Dalaya Yogi' gebruikt zijn karma om tuinliefhebbers te verleiden met zijn donkere verlokkende ogen en zijn uitzonderlijk lange bloeitijd. Deze vroegbloeiende en tamelijk groeikrachtige, meeldauwtolerante Dahlia is een fraaie toevoeging aan het sortiment van stek vermeerderde Dahlia's. 

In detail

De vakjury verkoos deze nieuwe spectaculaire tuin Dahlia in de Fleuroselect proeven als verdiende Gold Medal winnaar in de stek gewassen. 'Dalaya Yogi' toonde sterke en rijke bloei met voldoende groeikracht als containerplant en viel op door zijn langdurige bloei. Telers en handel die de Fleuroselect proeven bezochten, vielen voor de sierlijke roze bloemen met hun contrasterende donkere harten en vonden dit unieke veredelings-resultaat een Fleuroselect Gold Medal waard.

Marktwaarde

Dahlia 'Dalaya Yogi' is een tamelijk groeikrachtige Dahlia cultivar met grote potentie. De teler is in staat om uit stek met een strak teeltschema in 8-10 weken sterke en bloeirijke planten op te kweken zonder gebruik van groeiregulatoren. De handel krijgt vervolgens een kleurrijke blikvanger op het schap die de consument al snel verleidt om deze kleurige schoonheid een prominent plaatsje te geven op de zonnige patio. 'Dalaya Yogi' bloeit continu en niet in golven, waardoor de consument waar voor zijn geld heeft gedurende meerdere seizoenen, van voorjaar tot herfst. De Dalaya serie waartoe ook 'Dalaya Shari', een pink-creme variëteit met geel hart behoort, heeft bovendien nog een heel belangrijke extra troef in handen: een sterke tolerantie tegen echte meeldauw.

Achtergrondinformatie

Dahlia is vernoemd naar de Zweedse botanicus Ander Dahl. Het geslacht Dahlia bestaat uit meestal bossige, knolvormende overjarige planten uit Mexico, Centraal Amerika en Colombia en er bestaan minstens 36 verschillende soorten. De eerste Dahlia's arriveerden aan het eind van de 18e eeuw via Madrid in Europa. Met de weinige planten die de reis uit Mexico overleefden werden de eerste kruisingen gemaakt en sinds 1813 zijn professionele veredelaars actief geweest met het creëren van duizenden fris gekleurde variëteiten. 'Dalaya Yogi' is de nieuwste Dahlia aanwinst in de illustere groep van succesvolle tuin Dahlia's. Deze moderne Dahlia hybriden gedijen het beste in een redelijk vochtige, maar goed doorlatende grond op een zonnig plekje.

Technische informatie

Noviteit:
Vroege bloei en goede doorbloei in de zomer; sterke meeldauw tolerantie.
Kleur:
Pink-roze met kontrasterend donker centrum
Bloem:
Semi dubbel
Bloeitijd:
Voorjaar tot herfst
Type:
Eenjarig, stek vermeerderd
Toepassing:
In containers en als perkplant
Zaad:
N.v.t. Stekras
Plant:
Hoogte 40 cm, diameter 40 cm; opgaande groei
Teelt:

Stekken vanaf week 8 en bewortelen bij 20°C; na 3 weken verlagen naar 18°C. Oppotten vanaf 4 weken na stekken in 12-13 cm pot en na 10 dagen 1x toppen; Verdere opkweek bij minimaal 14°C. Bloei vanaf 10 weken na stekken.

Beplanting:
Uitplanten in perken of grotere patio containers. Houdt van een zonnige standplaats.

Registratiegegevens

Veredelaar:
Selecta Klemm
Aanmeldingsnummer:
402/11