Show this article in:
Nederlands

Gazania splendens Daybreak Red Stripe


Gold Medal

Is Red Stripe de vervolmaking van de bekende F1 serie 'Daybreak' Gazanias of volgen er nog meer? Na recentelijk 'Bright Orange' en 'Garden Sun', wordt alweer een nieuwe troef geïntroduceerd, die nog mooier is en de alom gewaarderde uniformiteit en produktiviteit van de serie behoudt. Ook 'Daybreak Red Stripe' is weer uitermate vroeg en kompakt in de kas, maar vooral prachtig mooi! Over elk van de gele bloemblaadjes loopt vanuit het centrum een intens rode streep die langzaam vervaagt, waardoor de bloem als het ware een stralenkrans vormt, die zich bij zon opent. Ze bloeit bijzonder rijk tot aan de eerste nachtvorst.

In detail

De bekende tuinplant Gazania splendens (of "rigens") stamt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De bloemblaadjes zijn meestal oranje, geel of wit, maar soms ook brons of roze. Aan de basis zijn zij vaak bruin en lopen dan in kleur, waarbij zij een mooie ring rond het hart vormen. Bij donker weer sluit de bloem zich om pas weer te openen bij de eerste zonnestralen. 'Daybreak' oftewel "dageraad" genoemd naar dit verrassende effekt van het zonlicht, is een van de bekendste Gazania hybriden. 'Daybreak Red Stripe' is een unieke variëteit binnen deze Gazania serie; zij heeft een rode streep over elk van de intens gele bloemblaadjes. Hierdoor ontstaat een bijzonder verrassend effekt wanneer de bloem zich opent en als het ware een goudgele zon met rode stralenkrans toont. Het is de derde Gazania uit de 'Daybreak' serie, die de Fleuroselect Gold Medal heeft gewonnen. Na de goudgele 'Garden Sun' in 1990 werd in 1996 'Bright Orange' bekroond, die opnieuw vroeger, rijker bloeiend en uniformer was dan welke andere zaaigazania ook. De nieuwe 'Daybreak Red Stripe' echter, overtreft alle voorgaande in schoonheid en behoudt de mooie plantvorm en de talrijke bloemen, die zich eerder openen dan andere Gazania's. Daardoor geeft 'Red Stripe' de tuin al een zonnig aanzien nog vóór de zon echt doorbreekt. Zaai 'Daybreak Red Stripe' in januari om vanaf mei (na de vorst) in bloei uit te planten. De zaden kiemen bij 21°C, licht afgedekt in vochtige grond. Na 3 weken kunnen de zaailingen worden overgeplant in 9 cm potten of setjes (16 of 24). Groeiremmende middelen zijn niet nodig. Hobbytuinders dienen met een latere bloei rekening te houden vanwege lagere temperaturen tijdens de groei. Gazania's doen het goed in borders, rotstuinen en plantenbakken. Zij kunnen goed tegen droogte, zilte lucht en wind, maar houden van een zonnige standplaats in goed doorlatende grond.

Technische informatie

Noviteit:
Unieke kleur, kompaktheid, uniformiteit en rijke bloei
Kleur:
Geel met rode strepen
Bloem:
Enkelbloemig, diameter 8 cm
Bloeitijd:
Juni tot medio september
Type:
Eenjarige, F1 hybride, diploid
Toepassing:
Voor tuin-, terras- en containerbeplanting door hoveniers en hobbytuinders
Zaad:
500 zaden per gram, 75% kiemkracht bij 21°C mits licht afgedekt en vochtig
Plant:
Compact, 23 cm hoog en 30 cm doorsnede, groen blad
Teelt:

December/januari zaaien, na 2 weken uitplanten. Opkweken bij 15°C, nachttemp. 12°C, in 9 cm pot of setjes; bloei na ± 13 weken

Beplanting:
Uitplanten na nachtvorst op 25 cm afstand op een zonnige plek

Registratiegegevens

Veredelaar:
PanAmerican Seed
Aanmeldingsnummer:
18/95