Lewisia cotyledon Elise’ Mix


Gold Medal Approved Novelty

In tegenstelling tot andere Lewisia cotyledon variëteiten bloeit Fleuroselect Gold Medal win­naar Elise reeds volop in het eerste jaar zonder koudebehoefte en is daarmee een waarde­volle, nieuwe en exotische aanwinst voor het sortiment perk en container planten. De bloei van Elise start onder optimale condities reeds 4-5 maanden na uitzaai en de sterke planten met hun vetplantachtige bladeren bloeien rijkelijk en lang in vele tinten pink, roze, zalm, oranje, wit, geel en bicolors.

In detail

Een Fleuroselect Gold Medal wordt toegekend aan echte doorbraken in de sierteelt verede­ling en een eerstejaars bloeiende Lewisia met als consequentie een veel kortere teeltduur past in dit plaatje. Gedurende de Fleuroselect proeven op 15 plaatsen, verspreid over heel Europa, viel Lewisia Elise op door haar volle en langdurige bloei in het eerste jaar, daarin andere rassen ver achter zich latend. De Fleuroselect juryleden waren tevens onder de in­druk van de goede kiemkracht en de uitzonderlijke hitte tolerantie. Deze kenmerken maken Elise tot een ware doorbraak en een welverdiende Fleuroselect Gold Medal winnaar.

Marktwaarde

Voor de teler is de kortere teeltduur van Elise een groot voordeel, naast de veel betere plan­baarheid van dit ras als eenjarige. Elise laat bovendien een beter en veel betrouwbaarder kiemresultaat zien; met een kiem van 80% is zelfs plugproductie haalbaar. De handel kan dit nieuwe ras gedurende een bredere periode aanbieden, zowel in voorjaar, zomer als vroege herfst, terwijl de consument veel langer kan genieten van de tere pastel tinten en tweekleurige schakeringen in patio containers, op het balkon of in de rotstuin, met bloei van voorjaar tot herfst. Elise houdt van een goed doorlatende grond en is opmerkelijk bestand tegen droogte. Ze gedijt uitstekend in sierlijke aardewerk potten en rotstuinachtige arrangementen en kan ook goed worden toegepast in verticale beplantingen, daarmee passend in deze hedendaagse trend.

Achtergrondinformatie

Lewisia is genoemd naar de ontdekker Lewis die dit gewas voor het eerst zag in de Rocky Mountains van de Amerikaanse staten Californië en Oregon. Daar wordt ze ook wel klifhanger genoemd vanwege de groei op verticale rotsen, maar de Nederlandse naam bitterkruid is af­geleid van de bitter smakende penwortel die wel door Indianen werd gegeten. Lewisia is een meerjarige, hitte en droogte tolerante plant uit de Portulaca familie, die echter ook uitstekend gedijt bij koele temperaturen en veelal gebruikt wordt in rotspartijen. Goede drainage is bij Lewisia de sleutel tot succes. Elise is een nieuw ras waarin de wonderen der natuur samen met moderne veredelingstech­nieken geresulteerd hebben in een in het eerste jaar reeds uitbundig bloeiende Lewisia die iedere tuinliefhebber als muziek in de oren zal klinken.

Technische informatie

Noviteit:
Bloeit zonder kou. Bloei vanaf het late voorjaar tot de herfst. Elise kan geteeld worden als eenjarige
Kleur:
Rijk mengsel van tinten pink, roze, zalm, oranje, wit, geel en tweekleurig
Bloem:
Enkelbloemig, rijk bloeiend
Bloeitijd:
Voorjaar tot herfst
Type:
Eenjarig, zaadvast, diploïde
Toepassing:
Patio en balkon bakken; als perkplant in rotspartijen
Zaad:
+/- 1000 – 1200 zaden per gram
Plant:
Hoogte 12-16 cm, diameter 15-20 cm
Teelt:

Kieming bij 20-22°C (niet voorkoelen) begin januari voor kleine potten of vanaf midden februari voor de tuin, zaden licht afstrooien. Telen bij 17-20°C overdag en 15°C als minimum in de nacht. Verspenen/oppotten na 8 weken en verder telen bij 10-15°C. Lewisia heeft een vlezige pen wortel die niet beschadigd dient te worden bij het oppotten.

Beplanting:
Gebruik goed doorlatende grond, pH 5-6, geef matig water en voeding. Potmaat 10.5 cm (9-12 cm); in de tuin op een zonnig of halfschaduw plekje tot 64 planten/m2. Matig winterhard.

Registratiegegevens

Veredelaar:
Floragran
Aanmeldingsnummer:
01/11
Beschermingsduur:
25 jaar
Vervaldatum:
2036-12-31