Show this article in:
Nederlands

Lobelia x speciosa Fan Scarlet


Gold Medal

Met haar mooie bladkleur, uitbundige bloei, uniformiteit en de uitstekende resistentie tegen ziekten en slecht weer heeft Lobelia speciosa Fan Scarlet grote indruk gemaakt op de keurmeesters van Fleuroselect. Door deze nieuwe varieteit zal Lobelia speciosa als perkplant in populariteit toenemen. Fan Scarlet is een doorbraak in veredeling en sierwaarde en is terecht bekroond met de Fleuroselect Gold Medal.

In detail

Lobelia x speciosa behoort tot de familie van de Campanulaceae, die oorspronkelijk uit Noord Amerika komt. De struikachtige planten van dit soort groeien tot een hoogte van 70 cm. De bloemstelen bloeien van beneden naar boven uit. Alhoewel de Lobelia speciosa niet tot de top tien van perkplanten behoort, zijn onlangs geïntroduceerde goede variëteiten op weg om de populariteit van de Lobelia speciosa te vergroten. Fan Scarlet is de jongste introduktie in een reeks van mooie, nieuwe kleuren van de "Fan" serie. Deze nieuwe soort springt er niet alleen uit vanwege de mooie kleur maar ook vanwege de rijke bloei, lange bloeiperiode, de mooie gelijke plantopbouw en goede weersbestendigheid. De combinatie van de helderrode bloemen met het koperrode blad is werkelijk prachtig. Hierdoor heeft Fan Scarlet de Fleuroselect Gold Medal gewonnen. Net als andere Lobelia speciosa wordt Fan Scarlet voornamelijk gebruikt als éénjarige plant voor de tuin, maar tweejarig gebruik is ook mogelijk, indien zij in de winter wordt afgedekt. Aanbevolen wordt om de Fan Scarlet in kleine groepjes te planten met daarom heen een neutrale vegetatie. Het zeer fijne zaad moet in januari binnen gezaaid worden (niet afdekken!). Na 2 à 3 weken bij 18° vindt de kieming plaats. De zaailingen kunnen bij 18° opgekweekt worden en na 4 tot 6 weken verspeend. In april kunnen de redelijk vorstbestendige planten de tuin in; bij voorkeur op een zonnige plek op 20 cm. afstand van elkaar.

Technische informatie

Noviteit:
Nieuwe, aantrekkelijke combinatie van helderrode bloem op koperrood blad
Kleur:
Scarlet
Bloem:
3 cm doorsnede
Bloeitijd:
Juli tot september
Type:
Tetraploide F1 hybride
Toepassing:
Perkplantentelers en amateurtuinders
Zaad:
15.000 zaden per gram, >85% kiemkracht
Plant:
Hoogte x diameter: 70 x 20 cm
Teelt:

In januari binnen zaaien, de zaden niet bedekken, ontkiemen in 2 à 3 weken bij een temperatuur van 18 graden C, verspenen na 4 tot 6 weken

Beplanting:
Uitplanten na de laatste nachtvorst op 20 afstand op een zonnige plaats

Registratiegegevens

Veredelaar:
Benary
Aanmeldingsnummer:
52/92