Show this article in:
Nederlands

Papaver orientale Pizzicato


Gold Medal

Het gebeurt uiterst zelden dat meerjarige bloemen de felbegeerde Fleuroselect Gold Medal winnen. Een uitzondering is de oriëntaalse papaver Pizzicato. Vooral de prachtige mix van rode, scharlaken, oranje, zalm, mauve, rose en witte kleuren maakt Pizzicato tot een terechte winnaar en een echte blikvanger, die U kunt herkennen aan de karakterstieke zwarte stippen aan de basis van de bloembladen. Zij groeit op stevige stelen van 50 à 60 cm hoog. De grote bloemen hebben een diameter van 15 tot 20 cm.

In detail

Oriëntaalse papavers komen uit Noord-Iran, Armenië en de Kaukasus. Zij behoren tot de Papaveraceae, die over de hele wereld verspreidt zijn. Oriëntaalse papavers onderscheiden zich door de zwarte stippen aan de basis van de enorme bloembladen. De struikachtige planten kunnen wel 20 bloemen voortbrengen, die groeien tot zo'n 50 cm. hoog. Papaver orientale is een vaste plant. Onlangs zijn vele nieuwe variëteiten gekweekt en geïntroduceerd met fantastische kleuren en goede kweekeigenschappen. Pizzicato is de laatste ontdekking van de bloemzaadbranche. De bloemen hebben prachtige kleuren, zoals helder rood, scharlaken, oranje, zalm, mauve, rose en wit. De bloemen meten tot 20 cm in doorsnee. De sterke stelen van ongeveer 50 cm lang kunnen de sterkste wind weerstaan. Al deze goede eigenschappen in aanmerking genomen gaven de Fleuroselect keurmeesters unaniem een gouden medaille aan Pizzicato. In de tuin is zij is goed te combineren met andere bloemen, maar ook solitair in borders. Zij leent zich zowel voor landschapstuinen als voor hypermoderne stadstuinen. Pizzicato is adembenemend in zomerboeketten, maar ook (als zaadknop) in droogboeketten. Het kweken van papavers vereist geen buitengewone kennis of speciale behandeling. Wanneer in de periode mei - juni direct buiten gezaaid wordt waarbij de zaden licht afgedekt worden, kunnen de kiemplantjes na 4 ot 6 weken gedund worden of verspeend en eventueel in een 10 cm potje geplant. De potplantjes kunnen in April de tuin in op ± 30 cm. afstand. Pizzicato moet wel op een zonnige plaats geplant worden. Zo is het ook voor hobbytuinders zeer eenvoudig om papavers in de tuin te hebben.

Technische informatie

Noviteit:
Eerste rijk bloeiende mengsel in kompakte papavers
Kleur:
Levendige kleuren met karakteristieke zwarte stippen
Bloem:
Grote enkelvoudige bloemen, 15 à 20 cm doorsnede
Type:
Perennial bedding plant for professional growers and hobby gardeners
Toepassing:
Voor perkplantentelers en (hobby-) tuinders
Zaad:
3.500 zaden per gram, >80% kiemkracht
Plant:
50 cm hoog x 50 cm breed, vertakt met middelgroene bladeren
Teelt:

In mei - juni buiten zaaien, na 4 tot 6 weken uitdunnen of overplanten in potjes van 10 cm

Beplanting:
In de herfst kunnen de jonge plantjes op een zonnige plaats in de tuin geplant worden op een onderlinge afstand van 40 cm

Registratiegegevens

Veredelaar:
HM.CLAUSE
Aanmeldingsnummer:
108/92
Beschermingsduur:
25 jaar
Vervaldatum:
31st Dec 2018