Gaura lindheimeri Sparkle White


Gold Medal Approved Novelty

Sprankelend witte fonkelster… met deze Gaura lindheimeri heeft uw tuin geen kaarslicht meer nodig. Sparkle White is een fantastische zomerbloeier die een luchtige en betoverende schittering aan uw border geeft. Deze eerstejaarsbloeiende, vaste plant bloeit vroeger en uniformer. Dankzij de betere en fijnere vertakking sieren de gracieuze aren, bezet met witte sterbloemen, uw tuin vanaf het eind van de lente tot diep in de herfst.

in detail

Een Fleuroselect Gold Medal wordt toegekend aan grote doorbraken in veredeling en deze Gaura lindheimeri ofwel prachtkaars is een ware winnaar. De jury was vol lof over de grandioze tuinprestatie en de sterk vertakte bloeiwijze. Met zijn compacte plantbouw is deze Gaura makkelijk te telen in containers en is er altijd wel een plekje te vinden in tuin of park. Deze kruidachtige plant maakt vertakte stengels, dik bezet door stralend witte, stervormige bloemen met een diameter van ongeveer 3,5 cm. Gaura lindheimeri staat bekend om zijn droogtetolerantie en gedijt uitstekend op een zon  ge standplaats. Met de toekenning van een 2014 Gold Medal is Sparkle White nu één van de nieuwste sterren aan het Fleuroselect firmament.

Gebruik

Gaura lindheimeri Sparkle White is ideaal als containerplant of als vuller van grote en kleine gaatjes in de border.

Marktwaarde

Het eerstejaarsbloeiende karakter maakt Sparkle White ook geschikt voor de teelt als éénjarige perkplant naast de traditionele vaste planten productie. Bij telers zal deze nieuwe variëteit in de smaak vallen vanwege de fraai vertakkende plantbouw en de uniformiteit. Voor de handel is de vroege bloei van groot belang bij de verkoop in het tuincentrum. Consumenten genieten heel lang van de sprankelende uitstraling die deze Gold Medal winnaar aan iedere tuin geeft tot diep in de herfst. Sparkle White gedijt het beste in de volle zon en verdraagt droge periodes uitstekend. Zowel in patio containers als in de volle grond geeft deze winnaar een stralend accent door zijn verfijnde gratie.

Achtergrondinformatie

De naam Gaura is ontleend aan het Griekse woord Gauros wat beeldschoon betekent en verwijst naar de sierlijke bloeiwijze. Dit geslacht komt oorspronkelijk uit zuidelijk Louisiana en Texas. De soortsnaam lindheimeri refereert aan Ferdinand Jacob Lindheimer, een Duits botanicus die vele Gauras verzamelde in Texas voor de Harvard Universiteit in Boston. De planten zijn te vinden op vochtigere plaatsen in de prairies en door hun gracieuze uitstraling zijn ze inmiddels tot populaire borderplanten uitgegroeid. Sparkle White is de nieuwste toevoeging aan het Gaura assortiment en daarmee een fonkelende aanwinst die borders laten stralen van laat in de lente tot diep in de herfst.

Technische informatie

Noviteit:
Sparkle White bloeit vroeger en zeer uniform met een beter vertakte plantbouw
Kleur:
Wit met licht pink blozende knop
Bloem:
Enkel, stervormig met een diameter van 3,5 cm
Bloeitijd:
Juni - september
Type:
Eerstejaarsbloeiende vaste plant, O.P., diploïd
Toepassing:
Perkplant en borderplant
Zaad:
60-65 zaden per gram
Plant:
Hoogte 60-70 cm, spreiding 60-75 cm, rozet met langgerekte bloemtrossen
Teelt:

Zaaien op plug 288 of groter, afstrooien met vermiculiet en kiemen bij 21°C. Na kieming verder telen bij 19°-21°C gedurende de dag en een nachttemperatuur van 16°-19°C. Na 6 weken oppotten in 11 cm of grotere container. Remmen: gebruik een mix van Alar 2500ppm en Cycocel 1000ppm in de 3de en 5de week na oppotten. Potkluit matig vochtig houden en wekelijks bijmesten met een flinke dosis mengmeststof. Sparkle White is een lange-dag plant.

Beplanting:
Uitplanten na de laatste vorst op een zonnige standplaats, afstand 30cm x 30cm.

Registratiegegevens

Veredelaar:
Kieft Seed
Aanmeldingsnummer:
22/10
Beschermingsduur:
15 jaar
Vervaldatum:
2026-12-31