Fragaria x ananassa Duch. Toscana


FleuroStar

Opnieuw gaat de FleuroStar award naar een product met een echt ‘Wow-effect’, een belangrijk criterium dat de vakjury, een onafhankelijk panel van professionals uit de sierteeltbranche, hanteert bij het toetsen van de jaarlijkse nominaties voor deze prestigieuze trofee. De, op verzoek van Fleuroselect opererende, juryleden waren het er snel over eens dat Toscana dit jaar de absolute winnaar is en een product met grote potentie, passend in de trend van ‘eetbare’ sierteeltproducten voor de kritische consument.

Toepassing

Aardbei Toscana’s decoratieve diep roze bloemen vormen de belofterijke voorbode voor een smakelijke verleiding: donkerrode vruchten met sappig vruchtvlees en een echte ‘aardbeiensmaak’! Toscana is multifunctioneel en creatief te gebruiken als perkplant, maar vooral ook in patio- en terrasbakken en pronkt als een eetbaar sieraad op ieder balkon. Solitair of in combinatie met andere planten zoals kruiden en perkgoed, Toscana is een verleiding die niet te weerstaan is. Toscana maakt het voor telers eenvoudig om op efficiënte wijze aardbeiplanten met F1 hybride uniformiteit te telen, samen met andere perk- en patio planten, met bovendien sierlijke bloemen.

Marktwaarde

De teler kan zelf zaaien of simpelweg gebruik maken van jonge planten in plug, geteeld door een pluggen producent en is verzekerd van een probleemloos te telen gezond en virusvrij gewas. Aardbei Toscana kan in diverse potmaten en stadia worden aangeboden: bloeiend of reeds vruchten dragend. Gebruikmakend van verschillende concepten zoals decoratieve patio- en hangpotten of trendy rieten manden wordt het voor de detailhandel een koud kunstje om dit bij consumenten populaire ‘eetbare’ product aan te bevelen. Eigen kweek is helemaal ‘in’ en Toscana past naadloos in deze hedendaagse lifestyle trend. De fleurige diep roze bloemen voegen daarbij een extra dimensie toe aan deze sierlijke én smakelijke aardbei. De gehele zomer lang kan de consument genieten van de fleurige bloemen die vanuit het hart van de plant en langs de uitlopers verschijnen en na de bloei uitgroeien tot sappige, diep rode vruchten. Toscana vormt een solitair sieraad op terras of balkon, maar kan eveneens stijlvol gecombineerd worden met andere perkplanten of -eveneens ‘eetbare’- kruiden. En ook een combinatie met wit en pink bloeiende aardbeirassen uit de ABZ keuken valt niet te versmaden: zoveel kleuren, zoveel smaken.

Achtergrondinformatie

De Fragaria is onderdeel van de rozen familie (Rosaceae) en behoort tot de meerjarige planten. Toscana is ontwikkeld vanuit de oervorm van bijna alle aardbeirassen Fragaria x ananassa die in de 18e eeuw in Frankrijk is ontstaan. De aardbei is sindsdien een klassieke fruit favoriet die in menige tuin te vinden is. Toscana is een doordragend ras dat gemakkelijk en uniform uit zaad kan worden geproduceerd en waarin goede smaak en grote sierwaarde uitstekend samengaan. Deze unieke bundeling werd door de Fleuroselect vakjury bestempeld als winnende doorbraak, passend in de populaire lifestyle trend van ‘eetbare’ sierteeltproducten.

Technische informatie

Noviteit:
Aardbei uit zaad met sierlijke bloei én smakelijke vruchten voor de kritische consument, ideaal voor patio en balkon, lange bloei en rijke oogst, gezond en lekker
Kleur:
Diep roze bloem(bloesem) en zoete, sappige dieprode vrucht
Bloem:
Enkel met een diameter tot wel 4 centimeter, in trossen bij elkaar, ook langs de uitlopers; bloem lijkt op kleine wilde roos
Bloeitijd:
April tot eerste nachtvorst
Type:
F1 hybride, meerjarig en vorstbestendig
Toepassing:
Als decoratieve patio- en balkonplant, maar ook als perkplant in siertuin of groentebed
Plant:
Hoogte 20-30 cm, spreiding 30-40 cm met uitlopers tot 1 meter lengte waaraan ook bloemen en vruchten verschijnen, al in het eerste seizoen
Teelt:

Kieming bij 20-25°C, afgedekt met plastic; goed vochtig houden; kiemt na 6-10 dagen, plastic na 10-14 dagen verwijderen. Vervolgens met voldoende licht en vocht verder telen bij 18-20°C, later bij voorkeur iets koeler; +/- 7 weken na zaai of direct vanuit zaaiplug oppotten in 9-11 cm pot en in het volle licht met ruim vocht en regelmatige voeding (N:P:K=1:1:1) verder telen. Vanaf 10 weken na zaai N:K verhouding aanpassen naar 1:2. Eventueel overpotten in grotere containers of hangpotten zodra goede potkluit is gevormd. Plant daarbij vooral niet te diep, maar laat de kluit iets boven het oppervlak uitsteken. Behandeling met remstof niet nodig. Eerste bloei 14-15 weken na zaai, rijpe vruchten oogstbaar vanaf 17-18 weken na zaai.

Beplanting:
In bakken, manden, kuipen of perken op een afstand van 30 x 30 cm

Registratiegegevens

Veredelaar:
ABZ Seeds
Aanmeldingsnummer:
603/11
Beschermingsduur:
0 jaar