Cosmos bipinnatus Xanthos


Gold Medal Approved Novelty

Xanthos betekent geel in het Grieks en dat is precies wat deze nieuwe Cosmos bipinnatus is: een unieke, zachte, gele kleur. Xanthos is compact, vroegbloeiend en uniform. Deze rijkbloeiende Cosmos is uitstekend geschikt voor de patio en het terras, en een echte blikvanger in de border. Xanthos voegt een spiksplinternieuwe kleur toe aan het compacte Cosmos segment. Een absolute doorbraak in de veredeling!

In detail

Fleuroselect kent een Gold Medal toe aan varieteiten die hoog scoren op schoonheid, innovatie, standplaats en tuinprestatie. Deze prestigieuze award symboliseert een echte verbetering in veredeling. De jury was unaniem enthousiast over de introductie van de kleur geel in het compacte Cosmos segment en gaf deze nieuwkomer een bijzonder hoge score. Cosmos Xanthos, een fantastische 2016 Gold Medal!

Marktwaarde

Xanthos is een betrouwbare variëteit voor de teler vanwege de uniforme en compacte plantbouw. De planten vertakken goed en zijn uitermate geschikt om te telen als potplant. Dankzij zijn compactheid heeft Xanthos een goede beladingsgraad. De handel waardeert deze nieuwkomer omwille van de nieuwe kleurdimensie in het compacte Cosmos segment. De korte teeltduur maakt van deze schoonheid een ideaal impulsartikel in het vroege verkoopseizoen. Cosmos liefhebbers genieten van de zachtgele kleur en de uitstekende tuinprestatie. Xanthos, een ware revolutie in het compacte Cosmos segment.

Achtergrondinformatie

Cosmos bipinnatus, in de volksmond Cosmea of Mexicaanse aster genoemd, is een middelgroot bloeiende kruidachtige plant afkomstig uit Mexico. De soort is populair als sierplant in gematigde klimaatzones. Met Xanthos heeft Van Hemert & Co een Cosmos veredeld die écht uniek is in zijn zachte, gele kleur.

Technische informatie

Noviteit:
Compact en vroegbloeiende gele Cosmos bipinnatus, unieke nieuwe kleur.
Kleur:
Zacht geel
Bloem:
Enkel, diameter van 6 cm
Bloeitijd:
Eind juni tot september
Type:
Eénjarige, O.P., diploïd
Toepassing:
Perkplant of snijbloem
Zaad:
Ongeveer 160 zaden per gram; Kiemkracht minimaal 90%
Plant:
Hoogte 60 cm, breedte 40 cm. Opgaande en vertakkende plantbouw
Teelt:

Teelt: Zaaien voor de pot vanaf week 10 bij 18°C. Teel verder bij 12-16°C. Direct zaaien in de tuin vanaf week 18. Beplanting: Uitplanten vanaf 3 weken na zaaien op 25 cm x 25 cm afstand op een zonnige of half schaduw standplaats. Het duurt ongeveer 70 dagen van zaaien tot bloei.

Beplanting:
Uitplanten vanaf 3 weken na zaaien op 25 cm x 25 cm afstand op een zonnige of half schaduw standplaats. Het duurt ongeveer 70 dagen van zaaien tot bloei.

Registratiegegevens

Veredelaar:
Van Hemert & Co.
Aanmeldingsnummer:
13/14
Beschermingsduur:
8 jaar
Vervaldatum:
2022-12-31